DIETA GLUTEN FREE
GLUTEN FREE
Zbilansowane posiłki, przygotowane z myślą o osobach, które ograniczają lub wykluczają w swojej diecie gluten. Jest to białko w największym stężeniu występujące w pszenicy, orkiszu, życie, jęczmieniu. Zamiast tych składników, w diecie wykorzystujemy produkty o wysokiej wartości odżywczej ale naturalnie bezglutenowe takie jak: komosa ryżowa, amarantus, pestki dyni czy słonecznika oraz orzechy.
Przesłanką do wykluczenia glutenu z diety mogą być choroby autoimmunologiczne, nietolerancje, dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pomimo wykluczenia w diecie białek glutenowych, zapewniamy posiłki odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy, związki mineralne, białka oraz błonnik.
Przykładowe Menu
ŚNIADANIE
Pasta rybna z ciemnym pieczywem bez glutenu, świeże warzywa
II ŚNIADANIE
Cytrusowy koktajl z bananami i porzeczką
OBIAD
Kurczak caprese pieczony z mozzarellą i pomidorami
PODWIECZOREK
Zupa szczawiowa z jajkiem
KOLACJA
Sałatka z patisonem, serem brie i szczypiorkiem